Rob en Rinze | Lunchkaffee DOTS

Ruim een jaar geleden openden Rob Lathouwers en Rinze Bredschneijder Lunchkaffee DOTS aan de Corridor 54 (naast Oogenlust). Rob & Rinze vertel eens iets meer over jullie zelf.
Je vergeet onze dochter Prada, de 8 jaar oude Dalmatiër… Grapje natuurlijk, al kunnen we niet ontkennen dat ze een belangrijke rol speelt in ons leven, en al helemaal voor onze zaak. Daar zullen we straks wat meer over vertellen. Eerst over ons! Rob: ik ben 38 jaar, heb een diploma facilitair management en tot vorig jaar op kantoor gewerkt in wisselende branches. Rinze: Ik ben  35 jaar, afgestudeerd bedrijfseconoom en net als Rob altijd in het bedrijfsleven gewerkt. Naast een paar bijbaantjes in de horeca van Rob hebben we geen noemenswaardige horeca-ervaring, dat wil zeggen: alleen als gast. In onze ogen trouwens wel een heel waardevolle ervaring, omdat de gastvrijheid en kwaliteit (of het gebrek eraan) ons heeft geïnspireerd om DOTS te beginnen.
 
Wat bedoelen jullie daar precies mee?
Alles wat we hebben ervaren als niet gastvrij, willen wij juist wel bieden. Wil je gebruik maken van ons toilet? Dat mag altijd, en voor niets. Misschien kom je nog eens terug als je meer tijd hebt. Je hebt wel een snelle indruk van de zaak gekregen. Een ander voorbeeld is: “De keuken sluit om 16.00 uur…” of:  “wij gaan over 15 minuten sluiten,” je zult het ons of ons personeel nooit horen zeggen. Kun je niet kiezen, dan maken we een combinatie lunchgerecht, portie te groot? Dan krijg je een halve portie voor de halve prijs. Benader je gasten zoals je zelf als gast benaderd wil worden. 
 
Maar daar zijn jullie toch niet uniek in? Wat onderscheidt DOTS van de gevestigde orde?
Het klinkt cliché, maar dat is het persoonlijk contact met onze gasten. Natuurlijk komt niet elke gast voor een praatje, maar dat merk je gauw genoeg. Iedereen waardeert het als ze begroet worden bij binnenkomst, en herkend worden als ze al eens eerder zijn geweest. Omdat we lekker onszelf zijn, komt er vaak een flinke dosis humor aan te pas. Daarvoor komen mensen terug.
Natuurlijk moeten ook de gerechten goed zijn. Hiervoor hebben we een vaste kok in dienst die net als wij vindt dat ook in een lunchzaak borden perfect moeten worden opgemaakt. We gebruiken verse producten van lokale leveranciers. Stuk voor stuk zijn we trots op deze samenwerkingen. Zo werken we met brood van Bakkerij van Heeswijk, chocolade van Martinez en vlees van Keurslager Hans Adriaans. Leuk dat klanten bij de bakker naar het “DOTS-brood” vragen. Zo maak je elkaar groot. Maar samenwerking is er ook op andere vlakken. Onze bloemen en decoratie? Door buurman Oogenlust. Kranten en tijdschriften komen van Primera. Als de letters van onze menukaart te klein zijn lenen we een leesbril uit van opticien Joop Mikkers. We maken wel eens de grap dat we het lettertype verkleind hebben, zodat mensen na een bezoek aan ons meteen een leesbril gaan kopen aan de overkant.
 
Waarom hebben jullie gekozen voor de naam DOTS? En kaffee schrijf je toch niet zo?
DOTS is geïnspireerd op onze dalmatiër. Ze heet dan wel geen DOTS maar ze heeft dots. Qua huisstijl zul je trouwens geen honden terugvinden in logo’s of advertenties, dat vinden we teveel “Disney”. Wèl hebben we een foto van haar laten afdrukken op fotobehang, prominent aanwezig in onze zaak. Bij binnenkomst kijkt ze je al vriendelijk aan en gek genoeg blijft ze je volgen met haar ogen. Dat was een vreemde gewaarwording toen we net open waren. Het heeft te maken met het feit dat ze recht de cameralens inkeek tijdens de fotoshoot.
 
Een heus fotomodel dus! Is ze ook in de zaak als jullie open zijn?
Ja, en een diva! In principe is ze niet in de zaak, omdat ze te waaks is. Ze zal iedereen vrolijk begroeten bij binnenkomst, en niet iedereen is daarvan gediend. Daarnaast trekt ze als “smiling dog” haar bovenlip omhoog uit onderdanigheid. Gasten zouden dit kunnen interpreteren als het tonen van de tanden. Het fotobehang heeft dus veel voordelen, alleen knuffelt het wat lastig.
 
Jullie komen oorspronkelijk niet uit Valkenswaard. Waarom hebben jullie ervoor gekozen jullie lunchkaffee in Valkenswaard te starten?
Wij wonen nu bijna 5 jaar samen in Valkenswaard en we hebben, mede door onze hond, veel mensen leren kennen. Ook ontstond er leuk contact met winkeliers, waardoor we ons een goed beeld hebben kunnen vormen van de ontwikkelingen in het centrum. Toen ons pand aan de Corridor te huur kwam zagen we meteen de mogelijkheden met de looproute van de Corridor naar de grote parkeerplaats. Door de leuke samenwerking met onze collega-ondernemers in de straat proberen we de onze kant van de Corridor weer leuk te maken.
 
Je zegt “weer leuk…”, was het niet leuk dan?
Helaas is dat niet alleen iets van de Corridor. Ik denk dat bijna elk centrum, maar met name in de dorpen, te kampen heeft met veel leegstaande panden. Voor het winkelend publiek werd het steeds minder leuk om in Valkenswaard  te winkelen. Een leegstaand pand is geen gezicht, en je wil nu eenmaal een gevarieerd winkelgebied hebben. 
 
Wat doen jullie daar zelf aan dan?
We houden het straatje netjes en proberen het gezellig te maken. Als gasten zeggen dat ze het gevoel hebben op vakantie te zijn, heerlijk in de zon op ons kleine terras, dan doet ons dat goed. Het smalle straatje is niet te vergelijken met de markt, maar daardoor juist heerlijk intiem. En in de zomer hebben we de hele dag zon! Een leegstaand pand krijgen wij natuurlijk niet gevuld, al heeft Rinze zich wel aangesloten bij de werkgroep “Leegstand & Branchering” om toch een steentje bij te kunnen dragen.
 
Wat is de meest opmerkelijke ervaring die jullie met DOTS hebben meegemaakt het afgelopen jaar?
Elke dag is anders en zo is het afgelopen jaar voorbijgevlogen met veel hoogtepunten maar ook dieptepunten. Wat ons is bijgebleven zijn 2 Engelsen die op een rustige zomeravond bij ons kwamen eten. We hebben geanimeerd gesproken over de historie van Valkenswaard en onze ervaringen als startende ondernemers. Een week later kregen we een email van de heren, waarin ze ons hartelijk bedankten voor de gezellige avond. Ze bleken hoge ambtelijke functies te bekleden en vonden het heerlijk even zichzelf te kunnen zijn. 
Engeland trekt ons sowieso wel. Het land waar de tijd soms stil lijkt te hebben gestaan. Onze huisstijl maakt een knipoog naar de jaren vijftig. Recentelijk hebben we een oude Engelse taxi van 1967 gekocht!
 
Oh wat leuk! Gaan jullie daar ook gasten mee ophalen en thuisbrengen?
Alleen als je bij ons een feestje of receptie viert. Het gaat te ver om iedereen op verzoek te gaan rondrijden. Daar hebben we in Valkenswaard een goede taxicentrale voor. Uiteindelijk is de auto vooral een bedoeld als reclame-object en gebruiken we hem als dagelijkse auto.
 
Welke tip willen jullie iedere ondernemer in Valkenswaard meegeven?
Blijf jezelf! Iemand zei ooit dat wij het goed doen door onze imperfecties. Dat was een mooi compliment. Kwaliteit en eerlijkheid zijn voor ons belangrijke waarden. Daarom schenken we bijvoorbeeld goede wijnen en gebruiken we een hoge kwaliteit koffiebonen van Brandmeester’s. Er hoeft echt geen hartje in de cappuccino te zitten als er maar liefde in zit. Liefde en passie, want dat kun je proeven.
 
Wat vinden jullie van ValkensWaardevol.nl?
Wij werken al sinds onze start heel plezierig samen met Maikel Wijman van ValkensWaardevol. Ook weer een samenwerking met een lokale ondernemer, en in dit geval eentje die echt zijn nek uitsteekt. Hij vond het aanbod van overzichtelijke websites waarop lokale ondernemers gepromoot kunnen worden maar mager, dus begon hij een eigen site. We hebben respect voor de manier waarop hij dit doet: met passie, en vol vertrouwen. Samen met andere ondernemers probeert hij Valkenswaard weer aantrekkelijk te maken en dat past helemaal in ons straatje. Letterlijk en figuurlijk.