Ineke van Alem | Ons Kato

Aan de Handwerkstraat in Valkenswaard bevindt zich Ons Kato, een winkel met de leukste wooncadeau's, geurproducten en bijouterie. We stellen Ineke van Alem, eigenaresse van deze leuke winkel in het centrum, een aantal vragen. Ineke, stel jezelf eens voor!
Mijn naam is Ineke van Alem, soms ook wel Kato genoemd.  Getrouwd en moeder van een dochter en een zoon.  Mijn passie voor interieur en styling hebben mij altijd gedreven om het thuis zo gezellig mogelijk te maken. Na een cursus binnenhuisarchitectuur en interieurstyling durfde ik het aan om hier mijn werk van te maken en nu mag ik iedere dag doen wat ik het allerleukst vind. Op zoek gaan naar de mooiste items voor een warm en stijlvol interieur. En daarnaast de klanten zo goed mogelijk adviseren en zorgen voor een stijlvolle winkel met een sfeer waar eenieder zich thuis voelt.  
 
Hoe kunnen we jouw winkel het best typeren? 
Een winkel vol sfeer en  gezelligheid, met fijne producten en een heel goede prijs/kwaliteitverhouding.  Een plek waar men nog echt aandacht heeft voor de wensen van de klant.

Welke merken verkoop je zoal? 
Veel Deens design van o.a.  Nordal en Madam Stoltz. Maar ook Puur Zeep van Mijn Stijl en de originele Scent Chips. Daarnaast verkopen we prachtige riet- en rotanproducten en stoere houten en ijzeren accessoires van o.a. Hoogendam, De Evenaar en Hamilton. En  natuurlijk hebben we trendy shawls en sieraden van Culture Mix en Bali Clicks.  En niet te vergeten prachtige lederwaren van MicMac.
 
Wat voor soort klanten krijg je in de winkel?
Veelal dames, welke op zoek zijn naar  mooie woonaccessoires en bijzondere items, om het interieur  thuis nog meer aan te kleden. Gelukkig zijn er ook steeds meer heren die interesse tonen in het interieur. En natuurlijk komt jong en oud bij ons binnen voor leuke cadeautjes, die wij altijd met zorg inpakken. Dat maat het nog leuker om te geven!
 
Wat vind je het allerleukste aan je winkel?
Op zoek gaan naar bijzondere producten, het stylen in de winkel om er zo een mooi plaatje van te maken en natuurlijk het directe contact met de klanten. Het is zo leuk als mensen blij en gelukkig met hun nieuwe aankopen de winkel uitlopen.
 
Wat is het meest opmerkelijke aan je winkel van de afgelopen jaren dat je is bijgebleven?
Dat klanten heel trouw zijn en graag terugkomen. Ook als ze niet dichtbij wonen,
komen ze toch bij ons terug als ze in de buurt zijn. Dat is natuurlijk super leuk!
 
Kun je eens een dag van jouw werkweek beschrijven?
Een dag in de winkel begint met het openen en alles buiten zetten, om zo buiten de sfeer al te laten zien. Dan binnen aan de gang, kaarsjes aan en een lekker geurproduct. Zijn er nog artikelen welke bijbesteld moeten worden? Dan gaan we daarmee aan de slag. We helpen onze klanten graag, maar als zij zelf lekker willen rondneuzen is dat natuurlijk ook prima, tussendoor blijven we mooie hoekjes maken en er is altijd wel iets te doen. Zo maken wij de veelal natuurlijke versieringen aan onze cadeautjes altijd zelf. 
 
Waarom ben je in Valkenswaard gevestigd en niet bijv. in een stad als Eindhoven?
Het contact met de klanten is in een gemeente als Valkenswaard toch net wat
persoonlijker, mensen kennen elkaar en groeten elkaar op straat. In een stad als Eindhoven is het toch wat onpersoonlijker. Ook de mond-op-mond reclame gaat in Valkenswaard een stuk sneller. Bovendien was er in Valkenswaard ook echt behoefte aan een winkel als Ons Kato. 
 
Wat trekt je zo aan aan Valkenswaard?
Het gemoedelijke.  Mensen kennen elkaar en groeten elkaar op straat. 
Bovendien ligt in het centrum alles dicht bij elkaar, winkels, horeca, kunst en cultuur.
 
Vind je dat er dingen zijn veranderd in het dorp? 
Ja, vroeger was Valkenswaard echt “the placet to be”, dat is minder geworden.
En het is natuurlijk erg jammer dat der zoveel leegstand is in het dorp.
Dat maakt het centrum natuurlijk minder aantrekkelijk.
 
Wat zou je zelf willen veranderen aan Valkenswaard?
Er wordt natuurlijk hard gewerkt om Valkenswaard weer goed op de kaart te zetten. Momenteel worden er vooral veel evenementen georganiseerd om ook mensen van buitenaf  te laten zien hoe leuk Valkenswaard is. Maar ik denk dat we niet moeten vergeten dat de ondernemeners  en de bewoners van Valkenswaard een centrum nodig hebben wat iedere dag, door-de-week en in het weekend, aantrekkelijk is om naar toe te gaan.  Een gevarieerd aanbod van winkels met mooie producten, een goede service en medewerkers met kennis van zaken. De vele pop-up shops en € 1,00-winkels dragen daar niet aan bij.  Daar liggen nog uitdagingen voor de Gemeente, het aantrekken van winkels, die het verschil maken, niet alleen maar grote ketens. Ga in gesprek met de verhuurders en kom startende ondernemers tegemoet. Maak het aantrekkelijk om een winkel te openen in Valkenswaard.
 
Welke tip wil je iedere ondernemer in Valkenswaard meegeven?
Mijn mening is dat, kwalitatief goede producten, service met een glimlach en persoonlijke aandacht, iets extra’s willen doen voor je klanten, echt het verschil maken en het altijd winnen van goedkoop.  En op den duur ook van het online-shoppen.  Mensen willen toch voelen, proeven, ruiken en beleven. Dat kun je niet achter je laptop. Dus daar moeten wij onze kracht inzetten.
 
Wat vind je van ValkensWaardevol.nl?
Een leuke en waardevolle site, waar men goede informatie vind, alsmede leuke tips, aanbiedingen en het laatste nieuws van Valkenswaard.  Het laat een grote betrokkenheid zien en je krijgt ook echt een beeld van Valkenswaard. Superleuk en goed opgezet!