Olaf Rekoert | Meneer de Makelaar

Mensen kennen Meneer de Makelaar waarschijnlijk wel van de Te Koop borden met het oranje mannetje, maar wie is de ondernemer achter dit makelaarskantoor? Olaf Rekoert, vertel eens iets meer over jezelf!
Olaf (1971) heeft zijn hele leven in de regio gewoond en werkt sinds 1999 als makelaar in Valkenswaard. Dat betekent dat hij ieder straatje wel kent.

Olaf is een deskundige makelaar en prettig om mee samen te werken: "Hij heeft een gezonde "down to earth" mentaliteit en schept een reëel beeld van de markt en de kansen".

Niets is hem te veel en hij regelt afgezien van de verkoop ook een groot aantal randzaken waar je als koper of verkoper niet eens altijd van weet, dus als iemand u kan helpen, is hij het wel.

Voor welke diensten of artikelen rijden mensen graag een stukje voor jou om?
Verkoop van de eigen woning.

Waar komen je klanten vandaan?
Valkenswaard en directe omgeving (o.a. Aalst-Waalre, Heeze-Leende, de Kempen).

Waarom ben je in Valkenswaard gevestigd?
Ik zat bijna 5 jaar in de makelaardij op een kantoor in Eindhoven toen ik in 2000 de kans kreeg om een makelaarskantoor van Rob Lommers in Valkenswaard te gaan runnen. Dit zou in eerste instantie voor 1 jaar zijn. Uiteindelijk heb ik het kantoor overgenomen (Rob Lommers & Olaf Rekoert Makelaars) en ben ik zelfstandige geworden. Hierna ben ik nooit meer weggegaan.
 
Wat vind jij het mooiste aan Valkenswaard?
De mentaliteit van de mensen; "doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg".
 
Vind je dat er dingen zijn veranderd in het dorp? 
De uitstraling van Valkenswaard is helaas achteruit gegaan. Het “bruisende” is er wel een beetje vanaf gegaan. Leegstand winkels blijft een doorn in het oog.
 
Wat zou je zelf willen veranderen aan Valkenswaard?
Omgeving Markt verbeteren; plannen zijn reeds gemaakt.
Wat is het meest opmerkelijke aan je bedrijf van de afgelopen jaren dat je is bijgebleven?
Dat veel klanten mij loyaal zijn. Ik maak natuurlijk redelijk veel reclame en sponsor nogal wat. Maar de meeste klanten krijg ik via mond-tot-mond-reclame.
Zoals eerder gezegd hebben heeft de crisis ons ook niet overgeslagen. Van grootste makelaar (bestaande woningen) was ik in een half jaar tijd de kleinste makelaar van Valkenswaard. 
Nu horen we in een betrekkelijk korte tijd, ondanks de crisis, toch weer bij de top. 
 
Wat is volgens jou het grootste probleem in de huizenmarkt de afgelopen jaren? 
Mensen hadden en hebben nog steeds weinig vertrouwen, ook over eigen positie (hou ik mijn baan nog?).
 
Hoe zie jij de rol van de banken hierin? 
Banken moeten flexibeler worden met verstrekken van hypotheken. De leencapaciteit van consumenten is fors beperkt. We hebben woningen en appartementen in de verkoop die mensen nu zouden kunnen kopen met lagere maandlasten dan ze nu aan huur betalen (als ze überhaupt al een huurwoning kunnen krijgen). Toch krijgen ze het geld niet.
 
Waar staat de huizenmarkt over 5 jaar?
Dit verschilt natuurlijk per regio.
De prijzen zullen hier verwacht ik stabiliseren. Als we met zijn allen hard werken om Valkenswaard weer aantrekkelijk en beter bereikbaar te maken, verwacht ik meer “import”. Dan kunnen wij als gemeente profiteren van sterke bedrijven zoals ASML en High Tech Campus.
 
Wat maakt Meneer de Makelaar uniek tov andere makelaars in de buurt? 
Wij lopen voorop met nieuwe ontwikkelingen maar grijpen ook het “ouderwets” makelen aan. Wij bouwen actief een zoekersbestand op, waardoor wij een directer contact met potentiële kopers hebben. Een woning op Funda zetten is niet voldoende.
 
Hoe zie jij de rol van projectontwikkelaars in nieuwbouwprojecten? 
Zij zijn toch degenen die de kar moeten trekken. Zij hebben de financiële middelen en de expertise om iets moois te realiseren. 
Heeft de huizenmarkt in Valkenswaard last van de goedkopere grensstreek? Lommel etc.
Niet meer. De trek van mensen naar België is de laatste jaren behoorlijk teruggevallen. Sterker nog, we zien langzamerhand weer een trek terug, zeker als de kinderen naar de middelbare school gaan.
 
Welke tip wil je iedere ondernemer in Valkenswaard meegeven?
Blijf in jezelf geloven! Normaal doen en hard werken hoort daar ook bij.
 
Wat vind je van ValkensWaardevol.nl?
Zeer goed initiatief, daarom steun ik het ook al van het prille begin. Ga zo door!