Luister
muziek
28 april 2024 - 11:22
Deel dit artikel:

In beeld: Gedecoreerden komen in gemeente Valkenswaard samen op Koningsdag

De jaarlijkse bijeenkomst voor inwoners die in het verleden een Koninklijke Onderscheiding mochten ontvangen, vindt dit jaar plaats in Zalencentrum Geenhoven. De gedecoreerden worden getrakteerd op toespraken, muziek en oranjebitter. Valkenswaard24 was erbij.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Deze week krijgen 3375 inwoners van ons land een Koninklijke Onderscheiding vanwege hun bijzondere verdiensten. Negen daarvan ontvangen hun lintje namens Zijne Majesteit de Koning uit handen van burgemeester Anton Ederveen en kinderburgemeester Billy de Wit. Maar door het jaar heen behaagt het de Koning om nóg twee Valkenswaardenaren te onderscheiden. Alle Valkenswaardse decorandi van de afgelopen jaren worden jaarlijks door de gemeente uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst op Koningsdag. Dit jaar staan de deuren van Zalencentrum Geenhoven wagenwijd open om iedereen te ontvangen die deel uitmaakt van de Orde van Oranje-Nassau.

Herkenbaar aan de medaille

Van veraf is bij de ingang de Ferrarirode Fiat 500 al zichtbaar van de echtgenote van de burgemeester. Op het dak de inmiddels bekende opblaasbare oranje kroon. Gasten druppelen binnen via de oranje loper en worden hartelijk begroet door burgemeester Anton Ederveen en zijn echtgenote Brigit. In de zaal staan vijf keurig gedekte lange tafels opgesteld met ongeveer driehonderd stoelen. De uitgenodigde gasten, herkenbaar aan de medaille die ze dragen, zijn vaak vergezeld van hun partner of introduce(e). Iedereen zoekt een plekje en al gauw komen medewerkers van de zaal, aangevuld met enkele vrijwilligers, met koffie, thee en een oranje gebakje. Het is duidelijk dat de meeste gasten zich al snel thuis voelen. De band ‘Iedereen een Podium’ zorgt voor een stemmige muzikale omlijsting.

Even over elven, er zijn nog enkele tientallen stoelen onbezet, heet mevrouw Lonneke Smets van de gemeente iedereen van harte welkom. Ze licht het programma van dit samenzijn toe: een toespraak van burgemeester Ederveen, van kinderburgemeester Billy de Wit, waarna gezamenlijk het glas zal worden geheven op de Koning. Vervolgens zal Evert Meijs, die in 2021 een koninklijke onderscheiding mocht ontvangen vanwege zijn vrijwilligerswerk, het gezelschap toespreken. Hierna wordt de microfoon overgedragen aan de burgemeester. “Fijn dat we hier vandaag terecht kunnen. Niet alleen vanwege de zaal, maar ook omdat de mensen van Geenhoven vandaag beschikbaar zijn”, zo begint hij zijn speech. “We vieren niet alleen de verjaardag van de Koning, maar ook de vrijmarkt wordt al opgesteld, een mooie traditie, die volgens de krant van vandaag ontstaan is bij het huwelijk van Beatrix en Claus.” Ook de spelletjes en de tompouces zorgen volgens hem voor het samenbrengen van jong en oud. “Vandaag staan we ook stil bij het vrijwilligerswerk. Daarmee bent u een belangrijke schakel in onze gemeenschap. Heel veel dank daarvoor.”

'Leve de koning'

Dan spreekt kinderburgemeester Billy de zaal toe. “Mijn oudtante heeft in 2018 ook een lintje gekregen. We verrasten haar op het werk. Ik kan me nog goed herinneren hoe het lintje werd uitgedeeld op het gemeentehuis.” Ze vertelt dat ze gisteren ook enkele mensen mee heeft mogen overvallen. “Samen met de burgemeester en zijn vrouw in een Fiat 500.” Na een welgemeende dank aan alle vrijwilligers heet burgemeester Ederveen alle negen gedecoreerden van gisteren één voor één officieel welkom. Ook de twee personen die het afgelopen jaar een lintje te beurt viel, krijgen een eervolle vermelding. “Ik sluit af met een felicitatie aan de Majesteit, die vandaag in Emmen is.” De aanwezigen gaan staan en na de heilwens Leve De Koning neemt iedereen een slokje van het geserveerde oranjebitter. Gezamenlijk wordt het Wilhelmus gezongen, waarvoor op een scherm het zesde couplet wordt geprojecteerd voor degenen die niet zo tekstvast zijn.

Na een muzikaal intermezzo komt Evert Meijs op het podium en staat in zijn toespraak stil bij het fenomeen vrijwilliger. “Inmiddels ben ik er wel achter, dat velen van u uw Koninklijke Onderscheiding ontvangen hebben vanwege één of meer vormen van vrijwilligerswerk. Onbetaald ingezet, bijna onverplicht, voor individuen of voor de samenleving.” Hij noemt verschillende plaatsen in Valkenswaard waar vrijwilligers actief zijn, soms bij individuele mensen, soms in groepen. Hij vervolgt: “Eenmaal bézig met vrijwilligerswerk, hoor ik uitsluitend positieve berichten. Zo zegt een vrijwilliger van het Nederlands Steendrukmuseum: Ons land kan niet meer zonder vrijwilligers. Iemand van de Vrijwilligerscentrale meldt: Eén of twee uurtjes per week kunnen het verschil maken. Ik hoor ook zeggen: er hangt een goede sfeer en ik voel me gewaardeerd.

Iemand van De Zoete Inval merkt op: ik zal altijd positief vertellen wat het mij allemaal heeft gebracht: plezier, dankbaarheid en contacten met mensen.” Hij sluit af met de woorden: “Bijna de helft van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk en daar hoort ook u bij. Uw Koninklijke Onderscheiding is dan ook niet alleen ingesteld om u te binden aan ons Koningshuis, maar ook om u te waarderen voor het vrijwilligerswerk wat u doet.” Hierna is er voor iedereen ruimschoots gelegenheid om met elkaar contact te leggen en rond 13.00 uur zijn de meeste decorandi weer huiswaarts gekeerd. Ook de Ferrarirode Fiat is van het terrein verdwenen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie